piątek, 15 kwietnia 2016

POTRAWY UKRAIŃSKIE

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Statusem dania narodowego szczyci się barszcz ukraiński z burakami, kapustą, warzywami oraz znaczącą ilością śmietany, najczęściej "maźniętą" pośrodku talerza.



KOTLETY PO KIJOWSKU

Powszechnie występujący w jadłospisach kotlet po kijowsku to właściwie de volaille, podawany z samym masłem, bez sera i zieleniny.


BLINY



Pulchne placki przygotowywane na zaczynie drożdżowym. Na Ukrainie występują pod nazwą młynci – przypominające naleśniki. Serwowane są z różnymi dodatkami: roztopionym masłem, gęstą śmietaną, kawiorem, kawałkami ryby, mięsa lub na słodko.





GOŁĄBKI Z MIĘSEM

Połączenie mięsa z soczystymi liśćmi kapusty tworzy niezapomniany smak, który zasłużenie wprowadza te potrawę na listę głównych potraw kuchni ukraińskiej.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz