CEPELINY
Są to pyzy lepione z ziemniaków i nadziewane farszem, najczęściej z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw.
CZEBUREKI
Są to niby nasze pierogi z mięsem, ale nie gotowane, tylko smażone w głębokim oleju. I zdecydowanie od naszych pierogów większe - oryginalny czeburek zajmuje więcej niż pół talerza .
CHŁODNIK LITEWSKI
Najlepszą zupą jaką znam na upalne dni, to właśnie jest ten chłodnik. Można go podać do ziemniaczków i pieczywa. Podany z jajkiem smakuje wyśmienicie.
SĘKACZ LITEWSKI
Sękacz to pyszne ciasto litewskie. Prawdopodobnie na Litwę to ciasto sprowadzili Radziwiłłowie z Niemiec. Sękacz jest szczególnym specjałem na litewskim świątecznym stole. Wyglądem przypomina złotą choinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz