piątek, 15 kwietnia 2016

POTRAWY ROSYJSKIE

PASCHA ROSYJSKA

tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.


ROSYJSKA SOLJANKA

Tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Soljankę (solankę) uważano za potrawę chłopską.  



PIELMIENI

Poza mięsnymi daniami kuchnia rosyjska jest słynna także z pierogów, pielmieni to jedne z nich pochodzą z syberii.





BLINY Z KAWIOREM I ŚMIETANĄ

Bliny tradycyjne są drożdżowe i robi się je z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej.
Rosyjskie bliny można również podawać z łososiem i śmietaną oraz koperkiem. Serwuje się je także ze śledziem, sałatkami rybnymi, sosami. Niezależni od dodatków, w momencie podania rosyjskie bliny muszą być ciepłe i wilgotne, bo szybko wysychają i kruszeją.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz