CZESKIE KNEDLIKI NA SŁODKO
Popularna, syta potrawa mączna kuchni czeskiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Na słodko: często podawane z musami bądź nadziewane owocami.CZESKIE KNEDLIKI NA SŁONO
Na słono: najczęściej podawane z sosem mięsnym (wołowym, wieprzowym)BUCHTY
Lekko słodkie bułeczki nadziewane powidłami, twarogiem, makiem, nutellą lub owocami. Mięciutkie i lekko maślane. Pieczone najczęściej jedna przytulona do drugiej, podawane oprószone pudrem lub z sosem/budyniem waniliowym. Gotowe a jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od siebie dłońmi.
Oto typowa czeska potrawa Polędwica w śmietanie to delikatne połączenie kruchego mięsa wołowego, kremowego sosu i oczywiście nieodłącznych knedli. Danie tę często wzbogaca żurawina.
Waniliowe rogaliki to bożonarodzeniowy przysmak Czechów. Są kruche, intensywnie waniliowe i naprawdę malutkie. Najczęściej opruszone cukrem pudrem.
POLĘDWICA W ŚMIETANIE
Oto typowa czeska potrawa Polędwica w śmietanie to delikatne połączenie kruchego mięsa wołowego, kremowego sosu i oczywiście nieodłącznych knedli. Danie tę często wzbogaca żurawina.
WANILIOWE ROGALIKI
Waniliowe rogaliki to bożonarodzeniowy przysmak Czechów. Są kruche, intensywnie waniliowe i naprawdę malutkie. Najczęściej opruszone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz