piątek, 15 kwietnia 2016

POTRAWY CZESKIE


CZESKIE KNEDLIKI NA SŁODKO

Popularna, syta potrawa mączna kuchni czeskiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Na słodko: często podawane z musami bądź nadziewane owocami.





CZESKIE KNEDLIKI NA SŁONO

Na słono: najczęściej podawane z sosem mięsnym (wołowym, wieprzowym)





BUCHTY 

Lekko słodkie bułeczki nadziewane powidłami, twarogiem, makiem, nutellą lub owocami. Mięciutkie i lekko maślane. Pieczone najczęściej jedna przytulona do drugiej, podawane oprószone pudrem lub z sosem/budyniem waniliowym. Gotowe a jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od siebie dłońmi.






POLĘDWICA W ŚMIETANIE


Oto typowa czeska potrawa Polędwica w śmietanie to delikatne połączenie kruchego mięsa wołowego, kremowego sosu i oczywiście nieodłącznych knedli. Danie tę często wzbogaca żurawina.




WANILIOWE ROGALIKI


Waniliowe rogaliki to bożonarodzeniowy przysmak Czechów. Są kruche, intensywnie waniliowe i naprawdę malutkie. Najczęściej opruszone cukrem pudrem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz