piątek, 1 kwietnia 2016

POTRAWY NIEMCKIE


KISIEL NIEMIECKI

Rote Grütze to nic innego jak kisiel z czerwonych owoców.
Jednak to nie byle jaki kisiel, smakuje wybornie. Popularny jest w Północnych Niemczech.



BIAŁA KIEŁBASA

W kuchni niemieckiej kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Najczęściej podawana ze słodką musztardą i piwem.




STRUCLA

Jest to ciasto wyjątkowo bogate w orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, skórki owocowe i przyprawy: cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową. Kształt ciasta oraz warstwa białego cukru pudru ma symbolizować Boże Dziecię owinięte w pieluszkę.





PRECLE BAWARSKIE



Precel to nieodłączna cześć kultury chleba. Poza tym to nieodłączna przystawka do białej kiełbasy.Precle to wyrób piekarski, obgotowywany przed pieczeniem w ługu sodowym. Dostępne są one w różnych kształtach i wielkościach, z reguły posypane solą, czasami makiem, sezamem, pestkami dyni lub słonecznika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz