KISIEL NIEMIECKI
Rote Grütze to nic innego jak kisiel z czerwonych owoców.Jednak to nie byle jaki kisiel, smakuje wybornie. Popularny jest w Północnych Niemczech.
BIAŁA KIEŁBASA
W kuchni niemieckiej kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Najczęściej podawana ze słodką musztardą i piwem.STRUCLA
Jest to ciasto wyjątkowo bogate w orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, skórki owocowe i przyprawy: cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową. Kształt ciasta oraz warstwa białego cukru pudru ma symbolizować Boże Dziecię owinięte w pieluszkę.
Precel to nieodłączna cześć kultury chleba. Poza tym to nieodłączna przystawka do białej kiełbasy.Precle to wyrób piekarski, obgotowywany przed pieczeniem w ługu sodowym. Dostępne są one w różnych kształtach i wielkościach, z reguły posypane solą, czasami makiem, sezamem, pestkami dyni lub słonecznika.
PRECLE BAWARSKIE
Precel to nieodłączna cześć kultury chleba. Poza tym to nieodłączna przystawka do białej kiełbasy.Precle to wyrób piekarski, obgotowywany przed pieczeniem w ługu sodowym. Dostępne są one w różnych kształtach i wielkościach, z reguły posypane solą, czasami makiem, sezamem, pestkami dyni lub słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz